2010: Koudenhoorn

De herinrichting van Koudenhoorn (Warmond)
De gemeente Teylingen wil het Warmondse eiland Koudenhoorn opnieuw inrichten en dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Koudenhoorn is een belangrijk losloopgebied in onze gemeente, omdat een prachtig wandel-,  fiets- en natuurgebied is.
Op 10 augustus 2010 heeft het college gekozen voor een nieuw scenario voor de herinrichting van het eiland: scenario 1+ . Op 16 september vragen burgemeester en wethouders de gemeenteraad in te stemmen met een voorstel om dit scenario 1+ uit te werken tot een definitief plan.

In een eerder stadium hebben burgers in grote meerderheid gekozen voor scenario 1 ‘Natuurlijk in evenwicht’. Daartoe behoort ook dit platform. De gemeente heeft steeds aangegeven naar haar burgers te willen luisteren en dit leidend te laten zijn. Helaas is daarvan weinig te merken in scenario 1+.

Wij zijn teleurgesteld dat de gemeente zo omgaat met haar burgers. Daarom zullen we inspreken in de commissie BFT van 1 september 2010.

Onze voorkeur: scenario 1 (Natuurlijk in evenwicht):
Hoewel Koudenhoorn voor ons niet hoeft te veranderen, is de dreigende inperking van het loslopen van honden een reden waarom onze voorkeur uitgaat naar scenario 1: Natuurlijk in evenwicht.

Daarnaast blijkt uit de vele reacties die ons bereiken dat mensen (met en zònder hond) Koudenhoorn beschouwen als een parel van natuurschoon en rust in de Randstad. Het is een uniek gebied waar mensen kunnen genieten van het water, de rust en bijzondere flora en fauna. Mensen wandelen, fietsen en sporten hier graag. Ook is het een heerlijk gebied om met kinderen te vertoeven (wandelen, spelen en zwemmen).

Onze inzet:
Ongeacht het scenario willen wij Koudenhoorn het hele jaar toegankelijk houden voor mensen met een hond. We willen dat honden op heel Koudenhoorn (met uitzondering van het huidige stiltegebied en de huidige moestuinen) kunnen loslopen van 1 oktober tot 1 maart. En dat er een losloopgebied (minimaal even groot als het huidige terrein) is  voor de periode van 1 maart tot 1 oktober.

Laat weten hoe u erover denkt!

Onze contactgegevens: info@hondenvriendenteylingen.nl of via post naar:

Platform Hondenvrienden Teylingen
p/a Bijleveldlaan 5

2361 VA Warmond

Een greep uit de vele reacties die ons bereiken:

Uit Warmond:

Ellen Aartman:
“Koudenhoorn is de parel van de gemeente, en een parel is zo bijzonder vanwege haar natuurlijke schoonheid. Daarom pleit ik ervoor deze oase van rust en schoonheid zoveel mogelijk intact te houden. Het laatste waar we op zitten te wachten, is een pretpark. Koudenhoorn moet een plaats blijven waar publiek van het laatste stukje natuur kan genieten; samen wandelend en natuurlijk met je hond. In harmonie met de elementen, met hier en daar een rustplek om met je rug in het gras te liggen om naar de wolken te staren, of gezellig op een bankje naar de langsvarende bootjes te kijken. Daar is geen ander amusement voor nodig, geen beton en geen speeltoestellen. Er zijn al zo weinig mensen die natuur begrijpen en waarderen, en dat worden er nog minder als we gaan voor scenario 2 of 3. Dus scenario 1; wel goed onderhouden, voldoende afvalbakken om zwerfafval te voorkomen, en vandalisme hard aanpakken. Qua natuur uiteraard geen brandnetelperken, maar wel fraai bloeiende struiken en bomen. De huidige patatzaak mag best een glaasje rosé schenken. Dan blijft Koudenhoorn de hemel op aarde, en blijf ik trots op wat mijn gemeente Teylingen voor haar burgers doet!”

Mevrouw Cuvelier:”Koudenhoorn is een prachtig gebied waar een mens nog rust en een gevoel van vrijheid kan ervaren. Ik geniet al jaren van mijn wandelingen over het eiland. Dat verveelt nooit. Heel veel mensen genieten met mij en dat maakt Koudenhoorn tot een belangrijke plek; niet alleen voor onze gemeenschap, maar ook voor mensen daarbuiten. Wat we delen, is dat we in de natuur lekker met onze kop in de wind kunnen lopen. Ik zou het heel erg vinden als het landelijke en open karakter van Koudenhoorn zou worden aangetast of zou verdwijnen.”

Brigit van Winsen: “Naar aanleiding van de herinrichting van Koudenhoorn, spreek ik nadrukkelijk mijn voorkeur uit voor ‘scenario 1’.
– Een mooie plek in de vrije natuur voor mens en dier;
– Genieten en leren van wat de natuur ons biedt/kan bieden;
– Zien en beleven van een mooi stuk groen, in balans met het water rondom Koudenhoorn;
– Geen overvol ‘bebouwd’ eiland;
– Een prettige, fijne, mooie plek, weg van de drukte van alle dag;
– Behouden van natuur.”

Uit Sassenheim:

Leny Reijerse: “Geachte dames/heren. Ook mijn voorkeur gaat uit naar Scenario 1: Natuurlijk in evenwicht. Ik hoop dat de gemeente hieraan haar voorkeur zal geven.”

Mw. P. Klein & m w. M. Proveniers: “Plan 1 nog de meest logische, plan 2 en 3 voor ondergetekenden zeer zeker niet.
Koudenhoorn wordt dan een recreatiegebied waar weinig rust is. Zwemmen, zeilen en genieten wordt er al gedaan. Waarom moet er van alles gebouwd worden op dit unieke stukje Randstad? De jeugd geniet nu al in de zomer, de ouderen vinden het met dit nieuwe plan veel te druk, gezinnen zoeken hun heil ergens anders, die willen weer een pannenkoekenhuis of iets dergelijks, en zo blijf je aan de gang! Laat Koudenhoorn zoals het is. Een steiger meer mag wel voor de recreanten, vissteigers zijn er al, en voor de hondenbezitters is dit een heerlijke plek om te wandelen en te genieten, zowel voor hond als baas. Ze lopen niemand in de weg en alle uitwerpselen worden netjes opgeruimd. Eindelijk een prachtig (uniek) stukje natuur zo vlak bij huis. Over 50 jaar heeft iedereen spijt van dit plan en willen ze terug naar de natuur, maar kan dan niet meer! Alles wat dan neergezet is ( denk aan douches, toiletten e.d.) is volgeklad met graffiti en het is er niet meer fijn vertoeven. Doodzonde van dit prachtig stuk natuur waar ondergetekenden bijna dagelijks lopen en met grote vreze de toekomst voor Koudenhoorn zien..
Met vriendelijke groeten,
Mw. P. Klein
Mw. M. Proveniers

De honden Calla & Lucca”

Uit Voorhout:

Mw. Drejer & mw. Remmelts: “We hebben afgelopen weekend weer heerlijk gelopen op Koudenhoorn. Dit eiland moet blijven zoals het is!”

Marja Heemskerk: “Waarom altijd maar de natuur herinrichten? Om te recreëren, hebben kinderen in ieder geval alleen zand en water nodig, de rest is er ook al. Laat Koudenhoorn zoals het is. Het eiland geeft ons nog het gevoel van een beetje ongerepte natuur, waar mens en dier (ook hond) kunnen genieten.”

Gerarda S.: “Ik steun de hondenvrienden in hun plannen de natuur zoveel mogelijk te behouden voor mens en dier.”

Advertenties